Programa Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, Yıltaş Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emre Yıldırım, il protokolü, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
SAVUNMA SANAYİNİN LOKOMOTİFİ YERLİ MALI ÜRÜNLERİN TERCİH EDİLMESİ
Mete Yarar, gerçekleştirdiği söyleşide, son yıllarda Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı anlattı. Savunma sanayisinin büyük bir atılım içinde olduğunu ifade eden Yarar, bu gelişmelerin sadece silah ürtemi ile ilgili olmadığını, yurt genelinde artan yerli malı üretimi ve yerli mallarının tercih edilmesi ile bağlantılı olduğunu söyledi.
TÜRKİYE SOMALİ'DE PETROL ÇIKARABİLİR
Somali ve Libya’da petrol arama – çıkarma girişimi olduğunu açıklayan Yarar, “Yerli ve milli olduğunuzda kaynaklar size akmaya başlıyor. Bakın bugün şu gördüğünüz gemiden tam 4 tane var. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının yerli ve milli düşünceye geçmesiyle beraber, Türkiye, Dünya’nın en büyük filolarından bir tanesine sahip oldu. Üretim filolarından bir tanesine. Şu anda 5’inci ve 6’ıncıyı almaya çalışıyoruz. Niye, çünkü Somali’de aşağı, yukarı petrol bulundu, o petrolü çıkartmak istiyoruz. Libya petrol çıkartmak istiyor, açık denizde, bizden sondaj gemisi istiyor” dedi.
“GABAR’DA GÜVENLİK YOKSA ÇIKARTAMAZSINIZ”
Yarar, yeraltı kaynaklarının çıkarılması için yerli savunma sanayinin önemine dikkat çekerek, “Çok güçlü olmanız gerekiyor. O ülkenin kaynaklarını koruyabilecek kadar güçlü olmanız gerekiyor. Şu aramayı yapabilmek için evet gemiye ihtiyacınız var, yerli ve milli düşünceye ihtiyacınız var ama şöyle bir şey var, o gemileri koruyacak yerli milli savunmaya ihtiyaç var. Size kendi ülkenizde arattırmazlar, size kendi ülkenizde onu çıkartacak alını vermezler. Gabar’da güvenlik yoksa çıkartamazsınız” ifadelerini kullandı.
“GELİNEN NOKTA, ŞU ANDA YÜZDE 82’LERDE”
Türkiye’nin, savunma sanayisinde yüzde 82 yerlilik oranında olduğunu belirten Yarar, “Savunma sanayisinde gelinen nokta, şu anda yüzde 82’lerde. Diyecekseniz ki daha çok yol var, çok yol var ama şöyle bir şey var, unutmayalım… Dünya’da yüzde 80’in üzerine çıkabilen ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Öyle kolay bir şey değildir, her şeyi sizin yapabileceğiniz... Dünya’da uçak yapabilen belli miktarda şirketler var. Dünya’da herkes denizaltı yapmaz. Dünya’da denizaltı yapan 10’a yakın ülke var. Her ülke gemi yapmaz, her ülke uçak gemisi yapma potansiyeline sahip değildir. Her ülke 5’inci nesil uçak yapmak, her ülke helikopter yapmaz. Başkasından satın alır” diye konuştu.
“BİZE BİR ŞEY VERMEYECEKLERİNİ, GEÇMİŞTEN HATIRLIYORUZ”
Yarar, yabancı ülkelerin ihtiyaç halinde Türkiye’ye malzeme vermeyeceğini belirterek, “Türkiye bir yola çıktı. Dedi ki ‘her şeyi biz yapacağız.’ Çünkü niye, biz şunu gördük. Zamanı geldiğinizde, savaş olduğunda veya zor duruma girildiğinde bize bir şey vermeyeceklerini, biz geçmişten hatırlıyoruz” şeklinde konuştu.
Yerli Malı Haftası etkinliği resim, şiir ve fotoğraf yarışmasında dereceye giren öğrenciler için düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.
Resim dalında: 1. Sakarya İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Doruk Erdoğan, 2. Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Hikmet Ali Çakmak, 3. Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Miray Tümen,
Şiir dalında: 1. Mudurnu Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Miraç Öztürk, 2. Orhan Gazi Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Yusuf Hamza Kazan, 3. Akşemsettin İmam Hatip Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Hüma Oflar,
Fotoğraf dalında: 1. Bolu Fen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Ayşe Cemre Sert, 2. Bolu Güzel Sanatlar Lisesi 11. sınıf öğrencisi Şevval Dereli, 3. Bolu Sosyal Bilimler Lisesi Ayşe Nur Demiröz, ödüle layık görüldü.
Yarışmada dereceye giren öğrencilere Yıltaş Vakfı tarafından lap top hediye edildi.