Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Bolu Valisi Erkan Kılıç, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" nedeniyle düzenlene programda katılımcılara bir konuşma yaptı.
Vali Kılıç'ın konuşması şöyle:
Dinimizde ve Türk kültüründe kadınlarımız değerlidir. Kadın, annedir; eştir, kız kardeştir. Sevgisiyle, merhametiyle, özverisiyle toplumumuzu ayakta tutan ailenin temeli; cesareti, disiplini ve azmiyle Türk milletinin varoluş sürecinde yapı taşıdır. Nene Hatunlar, Şerife Bacılar ve nice kadınlarımız omuz omuza verilen kurtuluş mücadelemizin sembolü olmuşlardır. Evinde, tarlasında, fabrikada üretime destek olan, girdiği her alanda başarılarıyla adından söz ettiren Türk kadını, ülkemizin kalkınma hamlesinde her zaman ön saflardadır.
Medeniyetlerin temeli ve korunmasında büyük bir güç olan kültür; bilinçli, eğitimli insanlar sayesinde devamlılık kazanır. Medeniyetlerin devamında rol alan fertleri yetiştiren kadınlarımızın eğitim seviyeleri arttıkça da milletlerin ve devletlerin bekası daim olur. Medeniyetlerin muasır hale gelmesi kadınlara verilen değer ve haklarla doğru orantılıdır.
Türkiye’de kadına yönelik şiddeti önlemek adına son yıllarda hükümetimiz ve sivil toplum kuruluşları tarafından önemli adımlar atılmıştır. Öncelikle, hukuki düzenlemelerde yapılan değişikliklerle kadın haklarını güçlendirmek amaçlanmıştır. Ayrıca, şiddet mağdurlarına destek amacıyla kriz merkezleri ve danışmanlık hizmetleri gibi önlemler alınmıştır. Toplumda farkındalık yaratma çabalarıyla kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kamuoyu desteği arttırılmıştır.
Bu mücadelenin başarıya ulaşmasında sürekli iş birliği ve çaba gereklidir. Kadına yönelik şiddetle mücadelede, tüm paydaşların aktif olarak katılımı ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu konuda, hep birlikte atacağımız adımlar kadınlarımızın güvenliği için daha kısa sürede ve etkin çözümler oluşturacaktır.
“Cennet annelerin ayakları altındadır.” buyruğundaki anlayışa mensup olan bizler, kadına yönelik her türlü ayrımcılık, şiddet ve istismarın karşısında olup bundan sonra da aynı kararlılıkla olmaya devam edeceğiz. Hayatımızın her evresinde, varlıklarıyla ve destekleriyle dik durduğumuz; sevgi ve şefkatleriyle olgunlaştığımız kadınlarımızın mutluluğu, ailenin mutluluğudur. Mutlu aileler de mutlu toplumları oluşturur.
Bu duygu ve düşüncelerle, kadınların her zaman güvende olduğu, incitilmediği, hak ettiği değeri gördüğü, huzurlu ve duyarlı bir toplum olmayı temenni ediyor; tüm kadınlarımıza mutlu, sağlıklı, sevgi ve saygı dolu günler diliyorum” dedi.
Moderatörlüğünü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdür Vekili Demet Taşören’in yaptığı, Dekan Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım, Prof. Dr. Hamit Coşkun ve Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil katılımcılara kadına yönelik şiddetle ilgili bilgilerin aktarıldığı programda, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Tiyatro Topluluğu tarafından Kukla, Sıradan Bir Gün ve Ödül Devretmesin isimli gösteriler sergilendi.